Tijdelijke exposities

Er worden regelmatig wisselende exposities georganiseerd rond actuele onderwerpen betreffende het Planetarium of sterrenkunde in het algemeen.


Het astronomische kabinet van Paulus en Ghiesbregt

In de ruimte voor tijdelijke exposities staat een spectaculair astronomisch kabinet uit 1771 van Jean Paulus en prof. Ghiesbregt opgesteld. Dit Belgische instrument is na lange omzwervingen in bezit gekomen van Bert Degenaar, onder andere bekend van het populaire televisieprogramma ‘Van Onschatbare Waarde’. In zijn opdracht is het instrumentarium geheel gerestaureerd en weer werkend gemaakt door uurwerkmaker Pieter de Ruiter.
Het drie meter brede en ruim 2,5 meter hoge kabinet is voorzien van diverse globes, planetaria (met een niet eerder vertoond  5e -eeuwse wereldbeeld van Martianus Capella) en het 16e -eeuwse heliocentrische wereldbeeld van Copernicus. Een aantal wijzerplaten geven informatie over diverse tijdsaanduidingen,  kalenders, de stand van de planeten, de schijngestalten van de maan,  de omloop van de vier grote manen van Jupiter en nog veel meer.

Bij het kabinet hoort ook een grote verzameling van originele tekeningen van de diverse instrumenten.

Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
telefoon 0517 - 393 070
ANBI Gegevens
Vragen of opmerkingen?
info@eisinga-planetarium.nl

Neem contact op
    Met trots mogen wij ons sinds 19 september 2023 UNESCO's Werelderfgoed noemen!
    We can proudly call ourselves UNESCO World Heritage since September 19, 2023!
    Wir sind stolz, dass wir uns seit dem 19. September 2023 UNESCO-Welterbe nennen dürfen.