Bovenbouw VO

Speciaal voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is er een reis met drie verdiepende keuzemogelijkheden: een reis door de tijd, ruimte of raderen.

Beschikbare lesprogramma's

Reis door het Planetarium


Reis door de ruimte
Deze reis gaat over natuur- en sterrenkunde. Welke problemen heeft Eise moeten oplossen om de planeten in het Planetarium in cirkels te laten lopen in plaats van ellipsen? Hoe hoog kun je springen op een andere planeet? En hoe verklaarden oude wereldbeelden waarnemingen zoals zons- en maansverduisteringen? De leerlingen ontdekken het tijdens deze reis. Deze reis is dan ook vooral geschikt voor leerlingen die houden van natuurkunde.

Reis door de raderen
Deze reis focust op de techniek achter het Planetarium. Leerlingen gaan onder andere digitiaal het raderwerk in en ontdekken hoe het Planetarium precies wordt aangestuurd, welke rol een klok hierin speelt en waarom er negen gewichten nodig zijn. Deze reis is het meest geschikt voor leerlingen die willen weten hoe het Planetarium precies in elkaar zit.

Praktische informatie

 • Dit programma is geschikt voor leerlingen in 4/5 havo-vwo.
 • Voor scholen geldt een speciaal educatief tarief van €3,75 per leerling. Het bezoek kan ook worden betaald met een CJP weborder.
 • Per klas verwachten we minimaal twee docenten of begeleiders. Deze kunnnen gratis mee naar binnen.
 • Schoolbezoeken zijn mogelijk tussen 9 en 11 uur.
 • Kom je met meer dan 60 leerlingen, vermeld dit dan expliciet in de aanvraag.

Interesse of vragen? Neem contact op via educatie@eisinga-planetarium.nl.

Niet alle leerlingen hebben dezelfde interesses, daarom kiezen ze hun eigen reis door het Planetarium. Voor het bezoek krijg je een korte digibordles toegestuurd met daarin informatie over de verschillende 'reizen'. Op school kunnen leerlingen zich inschrijven voor een van de drie reizen. Eenmaal in het Planetarium krijgen de leerlingen eerst een korte uitleg in de Planetariumkamer en gaan daarna in groepjes 'op reis'. Op school kan nabesproken worden wat er is geleerd. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende reizen:

Reis door de tijd
Deze reis gaat over de tijd waarin Eise leefde. De tijd van autodidacten en patriotten. Leerlingen krijgen onder andere een bronnenopdracht waarbij ze negen verschillende bronnen moeten classificeren. Ook leren ze Eise als persoon beter kennen. Wat deed de Planetariumbouwer nog meer? En hoe weten we dat? Deze reis is zeer geschikt voor geschiedenisliefhebbers.

Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
telefoon 0517 - 393 070
ANBI Gegevens
Vragen of opmerkingen?
info@eisinga-planetarium.nl

Neem contact op
  Met trots mogen wij ons sinds 19 september 2023 UNESCO's Werelderfgoed noemen!
  We can proudly call ourselves UNESCO World Heritage since September 19, 2023!
  Wir sind stolz, dass wir uns seit dem 19. September 2023 UNESCO-Welterbe nennen dürfen.