Bovenbouw VO

Speciaal voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is er een reis met drie verdiepende keuzemogelijkheden: een reis door de tijd, ruimte of raderen.

Beschikbare lesprogramma's

Reis door het planetarium

Niet alle leerlingen hebben dezelfde interesses, daarom kiezen ze hun eigen reis door het Planetarium. Voor het bezoek krijg je een korte digibordles toegestuurd met daarin informatie over de verschillende ‘reizen’. Op school kunnen leerlingen zich inschrijven voor een van de drie reizen. Eenmaal in het Planetarium krijgen de leerlingen eerst een korte uitleg in de Planetariumkamer en gaan daarna in groepjes ‘op reis’. Op school kan nabesproken worden wat er is geleerd. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende reizen:

Reis door de tijd
Deze reis gaat over de tijd waarin Eise leefde. De tijd van autodidacten en patriotten. Leerlingen krijgen onder andere een bronnenopdracht waarbij ze negen verschillende bronnen moeten classificeren. Ook leren ze Eise als persoon beter kennen. Wat deed de Planetariumbouwer nog meer? En hoe weten we dat? Deze reis is zeer geschikt voor geschiedenisliefhebbers.

Reis door de ruimte
Deze reis gaat over natuur- en sterrenkunde. Welke problemen heeft Eise moeten oplossen om de planeten in het Planetarium in cirkels te laten lopen in plaats van ellipsen? Hoe hoog kun je springen op een andere planeet? En hoe verklaarden oude wereldbeelden waarnemingen zoals zons- en maansverduisteringen? De leerlingen ontdekken het tijdens deze reis. Deze reis is dan ook vooral geschikt voor leerlingen die houden van natuurkunde.

Reis door de raderen
Deze reis focust op de techniek achter het Planetarium. Leerlingen gaan onder andere digitiaal het raderwerk in en ontdekken hoe het Planetarium precies wordt aangestuurd, welke rol een klok hierin speelt en waarom er negen gewichten nodig zijn. Deze reis is het meest geschikt voor leerlingen die willen weten hoe het Planetarium precies in elkaar zit.

Praktische informatie

  • Dit programma is geschikt voor leerlingen in 4/5 havo-vwo.
  • Voor scholen geldt een speciaal educatief tarief van €3,75 per leerling. Het bezoek kan ook worden betaald met een CJP weborder.
  • Per klas verwachten we minimaal twee docenten of begeleiders. Deze kunnnen gratis mee naar binnen.
  • Schoolbezoeken beginnen om 9.30 of 11.00.
  • Er kunnen maximaal 60 leerlingen per keer komen.

Wil je langskomen met je klas? Vul dan het aanvraagformulier in.

Heb je inhoudelijke vragen? Neem contact op via educatie@eisinga-planetarium.nl.

Speuren in het verleden

Museum Martena en het Planetarium hebben de handen ineen geslagen voor een gezamenlijk onderwijsprogramma. Hierbij bezoeken leerlingen beide musea op één dag. Een deel van de leerlingen bezoekt eerst het Planetarium. In groepjes maken ze daar aan de hand van een format een speurtocht inclusief antwoordmodel. Het andere deel van de leerlingen doet hetzelfde in Museum Martena. Dan wisselen de leerlingen en maken ze in het andere museum de speurtocht die hun medeleerlingen voor hun hebben gemaakt. Op school kunnen de speurtochten aan de hand van de gemaakte antwoordmodellen worden nagekeken en nabesproken.

Een goede vraag stellen is een kunst, daarom oefenen de leerlingen dit op school alvast aan de hand van een korte, kant-en-klare voorbereidende les.

Praktische informatie

  • Dit programma is geschikt voor leerlingen in alle onderbouwklassen van het middelbaar onderwijs.
  • De kosten voor een combi-bezoek inclusief educatief programma zijn €5,50 per leerling en is alleen te boeken bij het Planetarium.
  • Schoolbezoeken beginnen om 9.30 of 11.00.
  • Er kunnen maximaal 60 leerlingen per keer komen.

Wil je langskomen met je klas? Vul dan het aanvraagformulier in.

Heb je inhoudelijke vragen? Neem contact op via educatie@eisinga-planetarium.nl.