Onderbouw VO

Kunnen jouw leerlingen straks navigeren aan de hand van sterren?

Beschikbare lesprogramma's

Varen op de sterren

Een leerling wordt wakker op een schip en kijkt om zich heen. Overal ziet ze zee, zee en nog eens zee, en Google Maps bestaat nog niet. Hoe weet ze dan waar ze is? Door goed te kijken naar de sterren! Dit hele programma draait om navigeren op de sterren, zoals zeelieden vroeger deden.

Voor het bezoek aan het Planetarium ontvang je als docent een ‘historische’ editie van de Leeuwarder Courant uit 1802. De grote vraag is: wat hebben de mannen op de voorpagina met elkaar te maken? In het Planetarium zullen de leerlingen aan de hand van verschillende onderzoeksopdrachten achter het antwoord komen. Naast de kranten ontvang je vooraf ook en een handleiding. Deze biedt aanknopingspunten om het bezoek uit te breiden tot een vakoverstijgend project.

Praktische informatie

  • Dit programma is geschikt voor leerlingen in klas 2 havo-vwo of een vmbo 3 klas.
  • Voor scholen geldt een speciaal educatief tarief van €3,75 per leerling. Het bezoek kan ook worden betaald met een CJP weborder.
  • Per klas verwachten we minimaal twee docenten of begeleiders. Deze kunnnen gratis mee naar binnen.
  • Schoolbezoeken beginnen om 9.30 of 11.00.
  • Er kunnen maximaal 60 leerlingen per keer komen.

Wil je langskomen met je klas? Vul dan het aanvraagformulier in.

Heb je inhoudelijke vragen? Neem contact op via educatie@eisinga-planetarium.nl.

Speuren in het verleden

Museum Martena en het Planetarium hebben de handen ineen geslagen voor een gezamenlijk onderwijsprogramma. Hierbij bezoeken leerlingen beide musea op één dag. Een deel van de leerlingen bezoekt eerst het Planetarium. In groepjes maken ze daar aan de hand van een format een speurtocht inclusief antwoordmodel. Het andere deel van de leerlingen doet hetzelfde in Museum Martena. Dan wisselen de leerlingen en maken ze in het andere museum de speurtocht die hun medeleerlingen voor hun hebben gemaakt. Op school kunnen de speurtochten aan de hand van de gemaakte antwoordmodellen worden nagekeken en nabesproken.

Een goede vraag stellen is een kunst, daarom oefenen de leerlingen dit op school alvast aan de hand van een korte, kant-en-klare voorbereidende les.

Praktische informatie

  • Dit programma is geschikt voor leerlingen in alle onderbouwklassen van het middelbaar onderwijs.
  • De kosten voor een combi-bezoek inclusief educatief programma zijn €5,50 per leerling en is alleen te boeken bij het Planetarium.
  • Schoolbezoeken beginnen om 9.30 of 11.00.
  • Er kunnen maximaal 60 leerlingen per keer komen.

Wil je langskomen met je klas? Vul dan het aanvraagformulier in.

Heb je inhoudelijke vragen? Neem contact op via educatie@eisinga-planetarium.nl.