Groep 5 t/m 8

Kom langs in het Planetarium of leen een van de leskisten voor op school!

Bezoek het planetarium

Speurtocht in het planetarium

Kom langs en ontdek samen met de leerlingen alles over Eise Eisinga. Ter voorbereiding kun je een van de onderstaande digibordlessen gebruiken. Zo zijn de leerlingen goed voorbereid op hun bezoek en kunnen ze gericht vragen stellen.

Kom je los van een thema of onderwerp naar het Planetarium? Gebruik dan de les Ontdek het Planetarium. Dit is een algemene inleidende les. Kom je omdat je in de klas bezig bent met het thema Verlichting en de patriotten? Gebruik dan de les Eise Eisinga en de Verlichting. Ben je in de klas bezig met sterrenkunde, gebruik dan de les Sterren en planeten.

Let op: Om gebruik te kunnen maken van de digitale praatplaat dien je een gratis account aan te maken bij LessonUp.

Na het bezoek

Het bezoek aan het Planetarium duurt meestal 1.5 uur. De leerlingen krijgen eerst uitleg in de Planetariumkamer van een medewerker. Daarna ontdekken ze aan hand van een speurtocht de rest van het museum.

Na het bezoek

Na het bezoek kun je op school rustig de antwoorden van de speurtocht bespreken met de leerlingen. Ook zou je een van de verwerkingssuggesties uit het document hieronder kunnen gebruiken.

Praktische informatie

  • Voor scholen geldt een speciaal educatief tarief van € 3,75 per leerling.
  • Per vier leerlingen is één begeleider nodig, deze kan gratis naar binnen.
  • Schoolbezoeken zijn mogelijk tussen 9 en 11 uur.
  • Er kunnen maximaal 60 leerlingen tegelijk komen.

Wil je langskomen met je klas? Vul dan het aanvraagformulier in.

Heb je inhoudelijke vragen? Neem contact op via educatie@eisinga-planetarium.nl.

Extra speurtocht groep 5 & 6

Naast een algemene speurtocht over Eise, is er voor groep 5 en 6 ook een aparte speurtocht over licht en donker. Leerlingen leren over het ontstaan van dag en nacht, de maanfasen, het verschil tussen een ster en een planeet en over instrumenten die vroeger werden gebruikt waar licht en donker een rol bij spelen. Ook ontdekken ze hoe Eise in zijn eigen Planetarium gebruik maakt van licht en donker.

Wil je langskomen met je klas? Vul dan het aanvraagformulier in.

Heb je inhoudelijke vragen? Neem contact op via educatie@eisinga-planetarium.nl.

Beschikbare leskist(en)

Universe in a box

Universe in a box bevat lessen over sterrenkunde voor groep 1 t/m 8. De box bestaat uit vijf modules:

  • Maan
  • Aarde
  • Zon
  • Planeten
  • Sterrenbeelden

Elke module bevat een introductie tot het onderwerp, gevolgd door activiteiten met de benodigde wetenschappelijke achtergrond. De activiteiten staan allemaal op zichzelf en kunnen los van elkaar worden uitgevoerd.

De kist kan drie weken geleend worden voor 30 euro en kan worden opgehaald in het Planetarium. De leskist kan helaas niet verstuurd worden.

Interesse of vragen over deze leskist? Stuur een mail naar educatie@eisinga-planetarium.nl.

Oan it wurk mei Eise

Met deze leskist gaan de leerlingen aan het werk met Eise. Eise bouwde natuurlijk het fantastische Planetarium, maar daarnaast had hij ook een ‘gewone’ baan als wolkammer. Deze leskist bestaat uit twee delen die los van elkaar of samen in te zetten zijn. Het ene deel gaat in op Eises baan als wolkammer. Leerlingen ontdekken wat een wolkammer is en doet en vilten daarna hun eigen planeet. Het andere deel gaat in op de wondere wereld van de raderwerken. Leerlingen ontdekken wat raderwerken zijn, wat je ermee kunt, waar je ze terugziet en maken daarna hun eigen raderwerk. Beide activiteiten zijn voorzien van een uitgebreide lesinstructie en een digibordles.

De kist kan drie weken geleend worden voor 45 euro en kan worden opgehaald in het Planetarium. De leskist kan helaas niet verstuurd worden.

Interesse of vragen over deze leskist? Stuur een mail naar educatie@eisinga-planetarium.nl.