Digitale escaperoom om kinderen te enthousiasmeren voor museumbezoek

Twee Friese musea lanceren de digitale escaperoom ‘ontrafel Franeker’. Spelers beleven in het spel spannende avonturen in Franeker. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium en Museum Martena bundelen hun krachten om kinderen te enthousiasmeren voor de musea en de geschiedenis van de stad. Het spel kan vanaf maandag 2 mei om 15.00 uur gespeeld worden in aanloop naar het Wetenschapsfestival Expeditie NEXT, dat vrijdag 6 mei  in Franeker plaatsvindt. Duizenden kinderen laten dan de oude universiteit voor een dag herleven.

De escaperoom  is een prachtig voorbeeld van de samenwerking tussen Museum Martena en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, die verder geïntensiveerd is door de provinciale subsidie. Eerder hadden zij een bijdrage ontvangen door deelname aan de Museumpitch, die mogelijk werd gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de toekenning kon het project gerealiseerd worden.

In de digitale escaperoom zijn de prachtige verhalen van de stad verwerkt. Kinderen ontmoeten in het spel onder andere Eise Eisinga, Anna Maria van Schurman en professor Van Swinden en gaan met hun hulp op zoek naar de juiste antwoorden. Als het spel binnen de juiste tijd opgelost wordt, ligt er een leuke beloning klaar voor de deelnemer.

“We weten dat kinderen tegenwoordig veel achter schermen zitten, graag computer spellen spelen of met tablets bezig zijn. Daarom hebben we de escaperoom bedacht om het museum naar hen toe te brengen. Met dit spel hopen we dat ze zo enthousiast en nieuwsgierig worden naar het museum dat ze achter het scherm vandaan komen en later ook echt een bezoek brengen aan onze musea.”

Het spel is met name geschikt voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. De achterliggende bedoeling is dat zij enthousiast worden gemaakt voor museum, het planetarium en de mooie geschiedenis van Franeker.

Het spel wordt gelanceerd in aanloop naar Expeditie NEXT, het nationale wetenschapsfestival voor kinderen georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Op vrijdag 6 mei kunnen kinderen en hun ouders of begeleiders op een laagdrempelige manier kennis maken met de waarde van wetenschap. Het historische centrum van Franeker wordt een festivalterrein voor de wetenschap. Ook het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium en Museum Martena doen mee aan het festival. Bij ruim 100 activiteiten over 16 locaties in de binnenstad kunnen kinderen op een interactieve manier de wetenschap ontdekken. Het doel is om kinderen vroeg kennis te laten maken met wetenschap, dat past binnen de ambitie van de NWA.

Het spel is te spelen op: www.ontrafel-franeker.nl.

Planetarium in beweging