Herinrichting exposities

De exposities in het Eise Eisinga Planetarium hebben een fraaie herinrichting gekregen.
Met deze herinrichting is een duidelijke route aangebracht, die de bezoeker meeneemt in het verhaal van Eise Eisinga.
Nadat Eise, via zijn portret, je heeft welkom geheten kom je meer te weten over ons zonnestelsel, instrumenten en nog veel meer.
In de zaal ‘De 18e eeuw van Eise Eisinga’ zie je tijdgenoten als Wytze Foppes, Arjen Roelofs en de telescoopbouwer van der Bildt. Hun handschriften, instrumenten en waarnemingen geven een duidelijk beeld van de sterrenkundige kennis in die tijd.
Na de salon van de familie Van Balen (zij runden vanaf 1881 in het huis naast het Planetarium een koffiebranderij) stap je de wolkammerij van Eisinga binnen, waar je ziet wat het beroep van Eisinga inhield.
Met een fraaie verzameling van kleine en grotere planetaria wordt uitgelegd wat een planetarium nu eigenlijk is. Ook maken we nader kennis met Eise Eisinga. Niet alleen als bouwer van het Planetarium, maar ook als patriot en politicus. En met Jan Hendrick van Swinden, hij was hoogleraar aan de Universiteit van Franeker en was groot fan van Eisinga. In 1780 schreef hij een boek over Eise en zijn planetarium. Hierdoor werd Eisinga overal bekend en besteedden zelfs tijdschriften in de Verenigde Staten van Amerika aandacht aan de planetariumbouwer. Natuurlijk krijgt elke bezoeker uitleg in de kamer waar Eise zijn nog altijd werkende planetarium heeft gebouwd.
In ‘De tijd’ kun je op een interactieve manier de werking van het raderwerk bekijken en zien hoe een zonnewijzer werkt. Er is ook een fraaie verzameling van zonnewijzers opgesteld. Met touchscreens kunnen de handschriften van Eisinga bekeken worden en kun je ook een digitale reis door het raderwerk maken.
Met deze nieuwe inrichting maakt de bezoeker niet alleen kennis met Eise Eisinga en zijn tijd, maar ook met mooie verhalen over ons zonnestelsel.

Planetarium in beweging