Nieuwe uitgave: ‘Planeten aan het Plafond’

Het is deze maand 250 jaar geleden dat Eise Eisinga begon aan de bouw van zijn inmiddels wereldberoemde planetarium, dat sinds vorig jaar is bij

geschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Gedurende het nominatieproces voor de Werelderfgoedstatus is uitgebreid onderzoek gedaan naar alle aspecten van het Eisinga Planetarium, en naar de persoon Eise Eisinga. De resultaten daarvan zijn – in verkorte vorm – in een fraaie nieuwe uitgave verwerkt.

Planeten aan het plafond vertelt het verhaal van Eise Eisinga – een Friese wolfabrikant die tussen 1774 en 1781 een groot bewegend model van ons zonnestelsel bouwde aan het plafond van de woon- en slaapkamer van zijn huis in de stad Franeker. Eisinga’s ingenieuze constructie draagt nog steeds bij aan de verspreiding van astronomische kennis onder een breed publiek.

Planeten aan het plafond laat niet alleen zien hoe Eisinga’s meesterwerk in elkaar steekt, maar geeft tevens een indruk van de tijd waarin Eisinga leefde. Het boek is fraai geïllustreerd en voorzien van twee uitklapkaarten met toelichting op de werking van het planetarium en het raderwerk.

Het boek is verkrijgbaar in het Planetarium voor € 19,95.

U kunt het ook thuis laten bezorgen. Maak dan € 26,00 (prijs van het boek inclusief verzend- en verpakkingskosten) over op:
NL52RABO 0320478777
Eise Eisinga Planetarium
Ovv ‘Planeten aan het plafond’ en het bezorgadres

Planetarium in beweging