Welkom in het planetarium!

Alleen toegang met een vooraf gereserveerd ticket.

Access only with a pre-booked ticket.

Openingstijden

Het gehele jaar
Dinsdag t/m zaterdag 10 – 17 uur
Zondag 11 – 17 uur

Tussen 1 april – 31 oktober
Ook op maandag 11 – 17 uur

Eerste Kerstdag en
Nieuwjaarsdag gesloten

Adres >

Openingstijden

Het gehele jaar
Dinsdag t/m zaterdag 10 – 17 uur
Zondag 11 – 17 uur

Tussen 1 april – 31 oktober
Ook op maandag 11 – 17 uur

Eerste Kerstdag en
Nieuwjaarsdag gesloten

Adres >

Het Planetarium is verkozen tot een Kidsproof museum.

Het Planetarium is verkozen tot een Kidsproof museum. Lees meer op deze pagina.

Het oudste werkende planetarium ter wereld

De Planetariumkamer en het indrukwekkende raderwerk vormen het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt. Maar er is meer te zien! De voormalige wolkammerij van Eisinga, astronomische instrumenten, een filmzaal, wisselende exposities en aandacht voor moderne sterrenkunde.

De huidige stand van het planetarium

Bekijk de actuele stand van het planetarium (en dus van de planeten).

De vaste expositie

Naast de Planetariumkamer biedt het Planetarium een fraaie collectie astronomische instrumenten en een eigentijdse expositie over ons zonnestelsel en het heelal. Andere vaste onderdelen van het museum zijn de voormalige wolkammerij van Eisinga en een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten. Ook de moderne sterrenkunde is vertegenwoordigd. In de filmzaal zijn doorlopend documentaires te zien. Beleef hoe Eisinga woonde in het historisch woonhuis en blader digitaal door de prachtige wiskundige en astronomische handschriften van Eisinga! Sinds 2016 is de interactieve vaste expositie ‘De Ruimte’ te bezichtigen.

Bekijk nu onze uitgebreide interactieve expo

Hoe werkt een telescoop, hoe ontstaan zons- en maansverduisteringen, hoeveel weeg je op de maan? Deze en meer vragen worden beantwoord in de interactieve tentoonstelling ‘De ruimte’. Zet zelf de aarde in beweging, laat het raderwerk van Eisinga draaien en ga op zoek naar het goede antwoord op allerlei vragen.

Brasserie De Stadstuin

In de voormalige koffiebranderij van Van Balen, helemaal in art-nouveaustijl, is de gezellige Brasserie De Stadstuin gevestigd. Hier kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie met wat lekkers of lunch. Ook voor vergaderingen of bijeenkomsten is dit een prachtige locatie.

Voor meer informatie: Brasserie De Stadstuin, 0517-382106, www.brasseriedestadstuin.nl

Planeten pils

Een heerlijk ‘Eiskoud’ biertje, vernoemd naar het wereldberoemde Planetarium. Met het portret van Eise Eisinga, is het een ‘hemels’ biertje.

Planetarium in beweging