Herdenkingsweek Eise Eisinga

In mei is het 250 jaar geleden dat Eise Eisinga begon aan de bouw van zijn inmiddels wereldberoemde planetarium, dat sinds vorig jaar is bijgeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om dit prachtige feit te vieren vinden er in de week van 8 mei een aantal activiteiten plaats.

Lezing Arjen Dijkstra
Op woensdagavond 8 mei 2024, exact 250 jaar na de planeetsamenstand van 1774, geeft Arjen Dijkstra, biograaf van Eise Eisinga, een lezing in DOT het full dome planetarium in Groningen. In deze lezing gaat hij in op de samenstand van 1774, het leven van Eise Eisinga en het ontstaan van het Franeker Planetarium. Met een presentatie van Frans van Hoesel staat hier een spannende reis door het heelal en ook door het raderwerk van Eisinga op het programma. Daarnaast wordt tijdens deze avond een nieuw muziekstuk gepresenteerd over het Franeker Planetarium door De Poolwachters. Kaarten voor deze avond zijn te verkrijgen via www.dotgroningen.nl, reserveren wordt aanbevolen.

Nieuw boek
Op 14 mei verschijnt een nieuw boek over Eise Eisinga, getiteld Planeten aan het Plafond. Gedurende het nominatieproces voor de Werelderfgoedstatus is uitgebreid onderzoek gedaan naar alle aspecten van het Eisinga Planetarium, en naar de persoon Eise Eisinga. De resultaten daarvan zijn – in verkorte vorm – in dit boek verwerkt.

Planeten aan het plafond vertelt het verhaal van Eise Eisinga – een Friese wolfabrikant die tussen 1774 en 1781 een groot bewegend model van ons zonnestelsel bouwde aan het plafond van de woon- en slaapkamer van zijn huis in de stad Franeker. Eisinga’s ingenieuze constructie draagt nog steeds bij aan de verspreiding van astronomische kennis onder een breed publiek. Het heeft inmiddels al meer dan twee miljoen bezoekers ontvangen en wordt vanwege zijn uitzonderlijke culturele betekenis sinds september 2023 erkend als UNESCO Werelderfgoed. Planeten aan het plafond laat niet alleen zien hoe Eisinga’s meesterwerk in elkaar steekt, maar geeft tevens een indruk van de tijd waarin Eisinga leefde.

Documentaire
In het weekend van 11 en 12 mei wordt de FryslânDOK ‘Sterrennacht’ uitgezonden bij NPO2 en Omrop Fryslân. Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker is in 2023 UNESCO werelderfgoed geworden. Maar hoe gaat het eigenlijk met het hemelse erfgoed zelf? vraagt documentairemaker Karen Bies zich af. Zien we nog dezelfde sterrennacht als ooit Eise Eisinga? Door lichtvervuiling gaat veel van de sterrennacht voor ons verloren. Daarmee verliezen we het zicht op onze oorsprong, wij, gemaakt van sterrenstof. Wat betekent dat voor onze kijk op de rest van de wereld, op de geschiedenis en onze toekomst? In nachtelijke ontmoetingen onderzoekt Karen Bies de waarde van de sterrennacht.

De documentaire is te zien op 11 mei om 15.30 uur op NPO-2 (herhaling op 12 mei om 13.15 uur) en op 12 mei op Omrop Fryslan ieder uur, vanaf 17.00 uur.

Planetarium in beweging

Salon sessies - Muziek in het Eise Eisinga Planetarium

Op 15 maart vindt het laatste concert van dit seizoen plaats, een kleinschalige optreden in het Eise Eisinga Planetarium. In…

Lees verder

Herschel ‘ontmoet’ Eisinga

Twee muzikanten van The Northern Consort vertolken Herschel’s 1e Sonate in C-groot in het Eise Eisinga Planetarium. Met dank aan de…

Lees verder

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium lanceert Planetarium-doeboek

Kinderen stappen de Planetariumkamer binnen en je ziet, net als bij volwassenen, de monden opengaan van verwondering. Na zo’n bezoek…

Lees verder

Eise Eisinga Planetarium benoemd tot Kidsproof museum 2024

Het Eise Eisinga Planetarium is voor het tweede jaar op rij Kidsproof! Of een museum Kidsproof is, bepalen de Museumkids…

Lees verder

Eisinga Planetarium in Franeker is vanaf nu Werelderfgoed!

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium staat sinds vandaag op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hiermee erkent het Werelderfgoedcomité van UNESCO de…

Lees verder

Herinrichting exposities

De exposities in het Eise Eisinga Planetarium hebben een fraaie herinrichting gekregen. Met deze herinrichting is een duidelijke route aangebracht,…

Lees verder

Twee bijzondere zilveren lepels

Het Eise Eisinga Planetarium heeft op een buitenlandse veiling twee bijzondere zilveren lepels kunnen verwerven. Het gaat hierbij om zogenaamde…

Lees verder

Uniek boek verworven uit haar eigen verleden

Het Eise Eisinga Planetarium heeft een uniek boek verworven uit haar eigen verleden. Het betreft een boekje met aantekeningen van…

Lees verder

Digitale escaperoom om kinderen te enthousiasmeren voor museumbezoek

Twee Friese musea lanceren de digitale escaperoom ‘ontrafel Franeker’. Spelers beleven in het spel spannende avonturen in Franeker. Het Koninklijk…

Lees verder

Biografie over Eise Eisinga verschenen

Vrijdagmiddag 15 juni is het eerste exemplaar van de biografie over Eise Eisinga overhandigd aan Nobelprijswinnaar Ben Feringa. De biografie…

Lees verder

Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
telefoon 0517 - 393 070
ANBI Gegevens
Vragen of opmerkingen?
info@eisinga-planetarium.nl

Neem contact op




    Met trots mogen wij ons sinds 19 september 2023 UNESCO's Werelderfgoed noemen!
    We can proudly call ourselves UNESCO World Heritage since September 19, 2023!
    Wir sind stolz, dass wir uns seit dem 19. September 2023 UNESCO-Welterbe nennen dürfen.